Mekanik - Ansiktet (huvud)
gyllene snittet
Gyllene snittet - lite kvasiteori
Innan man skruvar ihop ett ansikte sådär på måfå kan man fundera lite om det gör någon skillnad var öga, näsa och mun sitter någonstans.

Det visar sig lyckligvis att det finns en snabb genväg till skönhet, gyllene snittet.Det gyllene snittet är ett märkligt förhållande mellan mått som återkommer överallt i naturen och i sköna saker som människan skapat.

gyllene snittet

gyllene snittet Denna magiska siffra applicerad på ansiktet dikterar relationerna mellan ansikte, ögon, näsa och mun och garanterar därefter en etnisk neutral maximerad harmoni. Vackra ansikten som Mona Lisa följer gyllene snittets förhållanden. Man slipper sålunda tänka och "känna efter" och exprimentera för att det skall bli estetiskt. Det gyllene snittet gör det möjligt att angripa formgivningen helt metodiskt, vilket sparar en massa tid.

Ovanstående teori applicerad på nedanstående skisser visar alltså att den till höger är lite snyggare, lite finare, än den till vänster, då 1.54 ligger närmare 1.6 än vad 1.19 gör.
gyllene robot

Stora genier som da Vinci funderade redan över detta. För det kan ju inte vara så att vi bara råkar gilla det ena eller det andra.
davinci_huvud_prop