Start

Förstasidan
Statistik

Social robot

Robotens syn
Modell/simulator
Levande modell


Arduino

Starta upp Arduino
DCcduino UNO
Pro Mini

Raspberry pi

Om Raspberry

Pic32

Om Pic32
Konstruktionen
Praktisk kom-igång
Starta upp UBW32
Installera MPLAB
Rinnande ljus
Stegmotor
Display
RS232 Pic32 - terminal
Luffarschack

Servo

Överblick
Isärmonterat servo
Styrning av servo
Mini Maestro
Bygga ett servo

Elektronik

Open Collector
Kontaktstuds
Drivsteg på utgångarna
Halleffektsensor/switch
MLX90316 (halleffekt)
Pulsbreddsmodulering

Open CV

Om OpenCV

Matematik

Linjär algebra
Olinjär länkmekanism

UBW32
Kom-igång snabbt och lätt
UBW32 är ett utmärkt arbete utfört av Brian Schmalz, där han placerat en Pic32 på ett kretskort vilket gör denna kraftfulla processor praktiskt användbar för hobbyfolk. Det saknas dock enkla how-to så det krävs visst tankearbete för att komma upp på rälsen. Nedan är några försök att göra sådana steg-för-steg-beskrivning på svenska.

Översikt
Kortet har 3 knappar och 5 lysdioder. Av dessa kan du använda en av knapparna och 3 av lysdioderna för egna expriment. De 2 andra knapparna är nollställ (reset) och programmerings-knappen (som du håller nere när du skall ladda program via USB-porten). 2 av lysdioderna är dels att kortet har ström och den andra är att USB är aktiv.
pic32 on a dip
Kortet kan drivas antingen med spänning från USB-porten eller från egen strömkälla. Programmet på kortet (ditt program, förslagsvis) startar direkt när strömmen slås på.

Hur UBW32 är konstruerat rent elektroniskt har jag sammanfattat lite här. (Ritningen för kretsen hittar du här). En sida för att lättare hitta portarna på UBW32 och lite om de användbara interrupt-pinnarna INT0-INT4 på Pic32'an.

Prestanda

Standardmjukvara i UBW32
Bootloader
UBW32 innehåller en bootloader. Det finns en speciell skyddad del (12KB stor) i Pic32'ans flashminne där denna bootloader finns. Bootloader är vad det låter som, dvs något som laddar något när processorn startas. I detta fall laddar UBW32 programmet över USB-porten. Programmet ligger sedan kvar på UBW32. Man kan säga att bootloadern fixar så att kretsen "flashar sig själv". Varje gång du slår på stömmen - drar den därefter igång ditt program. En liten guide hur du sätter upp en miljö för att programmera UBW32 finns här.

Okej, men hur vet kretsen om den ska starta ditt program eller om den skall starta bootloadern? Svaret är att kretsen startar alltid ditt program - utom när trycker ner programmera-knappen då den startar bootloadern. Så enkelt är det.

Firmware
Vid leverans finns en inprogrammerad firmware som låter dig styra kretsens in/ut -pinnar via ett terminalprogram (eller egenutvecklad mjukvara) från din PC. Hur du startar upp kretsen och dess medföljande firmware har jag skrivit om här.

Robot och elektronik -sidan byter namn till electro.st

Senast läst 19:50:33 17/7 2017 Texten uppdaterad 17/9 2014
footer sign